Mi a halál?

Címkék: lélek

2010.10.22. 14:54

A halálról az emberiség nagy része azt gondolja, hogy az egy természeti törvény, mely velejárója, természetes rendje életünknek. Ennek ellentmond az, hogy azt az ember sem érzelmileg, sem értelmileg elfogadni nem tudja (különösen, ha az váratlanul vagy fiatal korban történik). Tehát az ember a szíve mélyén érzi, tudja, hogy mégsem ez a természetes velejárója sorsunknak. 
A Biblia világosan tanít arról, hogy a halál nem az éltnek, hanem a bűnnek a velejárója! (A bűnt itt az Isten és ember kapcsolatát megrontó erőként értelmezve használjuk, nem az embertársainkkal szemben elkövetett napi mulasztásainkat, hibáinkat jelöljük vele.). A Bibliában a halál összetett fogalom. Ami elsősorban állapotot jelent. Nem megsemmisülést, végső pusztulást. A Szentírásban 3 féle halál-fogalom van.
Az első a lelki halál. Ez annak az embernek az állapota, aki lelkileg elszakadt Istentől, mert vétkezett. Ádám és Éva bűne óta minden ember lelkileg halottnak születik.
A második a testi halál. Ez az emberben megy végbe, a test és a lélek között. Biológiai halálnak is szoktuk nevezni.
A harmadik az örök halál, amely a feltámadás és az utolsó ítélet után következik be azoknak a sorsában, akik földi életük során a lelki halálból nem tértek meg, s nem állították helyre kapcsolatukat Istennel. Ezt a halált azért nevezi a Biblia öröknek, mert ez visszafordíthatatlan! Isten szerint egyik halál sem jelent megsemmisülést. Az örök halál sem, ebben van legnagyobb ítélete és ijesztő valósága is.
Foglalkozzunk most a testi halállal részletesebben. A biológiai halálban a test és lélek drámai szétválása történik meg. Amíg a lélek benne van valakiben, addig az élő és nem halott. Ha viszont ez a szétválás megtörténik, azonnal megindul a test bomlása. Ebből az állapotból már nincs visszatérés, ezért az ún. halál utáni eseményről szóló beszámolók nem lehetnek hitelesek, mert aki tényleg meghal, az nem tud visszajönni és beszámolni arról, ami vele történt. A biblia tanítása szerint akkor beszélhetünk a halálról, amikor a lélek elhagyja a testet. (Préd.12:7) Ez a szakadás nem természetes, hanem természetellenes, ez nem része az emberi teremtettségnek. A halál ellenség a Biblia megfogalmazása szerint. (1 Kor.15:26).
 

süti beállítások módosítása